СЕНЋАНСКО УДРУЖЕЊЕ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ

 

Сенћанско удружење слепих и слабовидих регистрован и уписан је у “АПР”-у 11.07.2012., осниван је као цивилско удружење.

Оснивачи су следећи:

  1. Арпад Ђере
  2. Милица Девић
  3. Францишка Шерфезе

“АПР” за регистрацију одредио је за одговорно лице и за председника удружења  Арпада Ђере. Приликом уписа у судски регистар удружење је бројило 41 чланова. Таксе за упис удружења платили су ондашњи чланови. Касније смо добили од општине Сента финансијски помоћ за рад удружења. Имали смо пословну просторију али сем тога ништа. Од добијених средставаод општине успели смо да кренемо са радом.  Прво смо средили увођење телефона и интернета. Објавили смо у медијама оглас за учлањивање у удружење слепих и слабовидих и 2013.-те број чланова се повећао на 52 и стекли смо услов да се учланимо у “Савез Слепих Војводине”. Почели смо сарадњу са разним удружењима у Мађарској. 2014.-те године по нашем захтеву примили су нас у “Савез Слепих Србије”. Пошто смо активно радили, добили смо од општине средстава за рад удружења. Учлањење у удружење све више и више се повећавало. 2014.-те године успели смо да добијемо преко пројекта комплетну рачунарску опрему од Телекомуникационог министарства.

Осим тога добили смо средстава од Социалног министарства за адаптацију зграде и  то захваљујући за помоћ општинским руководиоцима. Од тог дана је удружење почео да ради са пуном паром. Саставили смо наш: социјални план, план рада и финансијски план. Учествовали смо на разним семинарима, културним и спортским програмима. Ми смо исто организовалиразне програме на нивоу Војводине.

2015.-те године почели смо сарадњу са “Националном службом за запошљавање” И преко пројекта смо добили 2 видно лице, инвалиде И. категорије на 4 месеца. Од тада и даље успешно сарађујемо са Националном службом.

Међувремено број чланова удружења се повећавао. Данас удружење, 2018.-те године броји 95 чланова и даље очекујемо јављање нових чланова.

Рад удружења је успешан и по “Савезу Слепих Војводине” ми спадамо у најактивније И најбоље удружење.